מובייל

נדודי שינה: תסמינים זמניים או בעיה רפואית?

תסמינים זמניים של נדודי שינה או בעיה רפואית? מתי נדודי השינה הופכים מסיטואציה מעצבנת לבעיה רפואית שדורשת התייחסות?

נדודי שינה: תסמינים זמניים או בעיה רפואית?

אין כמעט אחד שלא חווה את הלילות האלה שבהם מתהפכים במיטה. מנסים להרגע / למדוט / לקרוא וגם אם גמורים מעייפות השינה פשוט לא מגיעה.

זה יכול לקרות בגלל יום מלחיץ במיוחד, עם מחשבות טורדניות.

זה יכול להופיע פתאום בתקופה עם מציאות מאתגרת (מלחמה, משהו?) או סתם כי שתינו קפה מאוחר מדי.

אז… מתי נדודי השינה הופכים מסיטואציה מעצבנת לבעיה רפואית שדורשת התייחסות?

ההבדל בין תסמינים זמניים לבעיה רפואית כרונית נמצא בעיקר במשך ובהשפעה על חיי היומיום.

כשאנחנו מדברים על הפרעת שינה אמיתית, אנחנו מדברים על קושי :

  • שלוש פעמים בשבוע.
  • נמשך מעל שלושה חודשים.
  • ובעיקר – משפיע משמעותית על איכות החיים שלנו.

ההשפעה על איכות החיים יכולה להתבטא בכמה מישורים: פיזית – עייפות כרונית, קוגנטיבית – קשיי ריכוז, רגשית – מצב רוח ירוד. במקרים מסויימים ישנה אף פגיעה ביכולת לתפקד בעבודה או בלימודים. אם הסימפטומים מופיעים פה ושם ולא בתדירות ובעוצמה המצויינים, זה עדיין לא בקטגוריה של אבחון רפואי רשמי.

טיפולים אפשריים

אם מדובר בתסמינים זמניים – אפשר לשפר את השינה על ידי פעולות פשוטות. אך לפני כן, אין להתעלם מכך שהשינה היא ברומטר רגיש למצב הנפשי. כלומר, אם יש קושי בשינה בתקופה מסויימת, סביר להניח שיש לכך מקור נפשי. מחסור בכלים להרגעה עצמית או להתמודדות עם מציאות מסויימת עלול להחמיר את בעיות השינה.

אם מדובר באבחון רשמי – עדיין בימינו, סביר להניח שכדורי שינה יהיו הדבר הראשון שירשם. כדורי שינה ללא מרשם, שניתן לרכוש בבית המרקחת, מבוססים בדרך כלל על חומרים טבעיים או אנטיהיסטמינים. הם יכולים לעזור במצבים זמניים ויחד עם זאת, השפעתם בד”כ מתונה. לעיתים היא מלווה בתופעות לוואי קלות כמו ישנוניות בבוקר שאחרי או יובש בפה. חלקם גם בעלי פוטנציאל לגרימת התמכרות, בעיקר פסיכולוגית, שכן האדם מאבד אמון שהוא מסוגל לישון בכוחות עצמו. כדורי שינה ללא מרשם הם פיתרון קל שעלול להסב נזק: מי שסובל מתסמיני נדודי שינה נכנס לסחרור של תלות. זאת במקום לנקוט צעדים שדורשים מחוייבות מסויימת כמו לשנות הרגלי שינה, ללמוד טכניקות רגיעה יעילות וכד’.

לעומתם, כדורי שינה עם מרשם הם נשק כבד יותר. הם יעילים יותר, גם אם מדובר לפעמים רק לשעות ספורות ולא תמיד ללילה שלם. אך הם גם מגיעים עם סיכונים משמעותיים יותר. יש בהם פוטנציאל משמעותי יותר להתמכרות פסיכולוגית ופיזיולוגית. והם עלולים לגרום לתופעות לוואי קשות יותר כמו בלבול, סחרחורות, ואפילו הליכה מתוך שינה. ועדיין, רופאים בדרך כלל רושמים אותם. כל כדורי השינה נועדו לטווח קצר אך הרוב המוחץ נוטל אותם לאורך כמה שנים, מתקשה מאד להגמל מהם ומדרדרים את המצב עוד יותר.

אז מתי כדאי לפנות לרופא?

כשנדודי השינה מתמשכים לפחות 3 פעמים בשבוע מעבר לחודשיים. כשהם משפיעים משמעותית על התפקוד היומיומי. או כשניסיונות הטיפול העצמי לא עוזרים. יש לנסות לאתר את מקור הבעיה. דיכאון, חרדות, הרגלי שינה מעכבי שינה, בעיה רפואית או השפעה של טיפול תרופתי אחר ולתת מענה הולם. לפעמים קשה לאתר את המקור. בכל מקרה, לפני הטיפול התרופתי חשוב להציע ולהתנסות במגוון פתרונות. לאנשים מאובחנים רפואית עם נדודי שינה,על פי המלצת ארגוני רפואה בינלאומיים, יש להתחיל קודם כל בטיפול CBTI    .CBTIטיפול התנהגותי-קוגניטיבי ממוקד נדודי שינה הוא קו טיפולי ראשון , לפני התרופות.

בסופו של דבר, שינה טובה היא מרכיב קריטי בבריאות שלנו, ושווה להשקיע בה את תשומת הלב הראויה.

אם אתם מתלבטים – תמיד עדיף להתייעץ עם איש מקצוע ולקבל מענה מותאם אישית למצב שלכם.

לקביעת ייעוץ אישי איתי כיתבו לי [email protected]

תסמינים זמניים או בעיה רפואית

פוסטים אחרונים

צמחי מרפא לנדודי שינה

צמח מרפא ולריאן לשינה

צמח מרפא ולריאן לשינה – אחד מצמחי המרפא המובילים להקלה על נדודי שינה. המאמר סוקר את ממצאי המחקרים על יעילותו ועל אפשרויות השימוש

להמשך »
דילוג לתוכן